15 februari 2011

Tygblöjor

Så var det dags för tygblöjor igen. Den här gången för Thorun. Vi använde redan tygblöjor för vårt första barn, Artíga, och det fungerade utmärkt. Ja, till och med jag och sambon Dace hade tygblöjor när vi var små. Fast det senare exemplet kanske inte är så mycket att skryta med då jag förstått att tygblöjor var relativt populärt på 70-talet. Kanske i brist på funktionella alternativ och utvecklad marknadsföring?

Hur som helst vill jag gärna berätta för världen om vilken utmärkt idé det är med tygblöjor! Ser vi till miljöbelastning så är engångsblöjor långt mer resurskrävande vid produktion, kräver mer transporter och bidrar till avsevärt större avfallshantering. Enligt en artikel i tidningen Vi Föräldrar (13 oktober 2010) "slängs 414 miljoner engångsblöjor i Sverige. Det blir totalt 20 000 ton sopor, som tillsammans fyller 23 000 sopbilar. Eller närmare 2 procent av allt hushållsavfall i hela landet." En liknande information hittas på Imse Vimses hemsida, vilket är ett företag som saluför tygblöjor. Där sägs också att "ett barn använder ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod" medan det "till tygblöjor används endast ca 4,8 kg bomull som kan återvinnas".

Även när det gäller penningekonomi så utklassas engångsblöjorna av tygblöjorna. Ja, beroende på perspektiv förstås. Producenter av engångsblöjor tjänar naturligtvis på att folk köper deras produkter. Jag fick för några år sedan berättat för mig vad en representant från industrin i ett konsumentprogram på TV svarade på frågan när barn bör bli blöjfria. Svaret var något i stil med 6-7 år, så barnet inte blir retat i skolan. Det låter verklighetsfrämmande i mina öron och de som förlorar är som vanligt konsumenterna. Jag står hellre på den lilla människans sida.

De flesta av våra tygblöjor har vi köpt begagnade. Totalt rör det sig kanske om 3 000 kronor. En stor del av tygblöjorna har vi lånat ut till familj och vänner efter att Artíga blev blöjfri vid två års ålder. Och nu kommer de alltså till användning för ett till barn i familjen. Det är att värt att ha i åtanke att en blöjperiod med engångsblöjor kostar ca 20 000 kr för ett barn. Det är på många vis sunt att vara konsumtionsminimalist.

2 kommentarer:

  1. Och så barnet blir blöjfri vid 2 års ålder!

    SvaraRadera
  2. Skriver av erfarenhet under på Daces kommentar :-) Ännu mer miljövänligt är för övrigt att vara utan blöjan så mycket som möjligt ;-)

    SvaraRadera