30 maj 2013

Bäst före

Tänkte på en sak med bäring på det senaste inlägget. Sedan några veckor tillbaka läste jag och gav feedback på en guide om dumpstring med titeln Dumpster Diving skriven av Sofia Slavik. Genom den fick jag mer information om något som jag insett sedan länge, nämligen att bäst-före-datum endast indikerar fram till när en vara med största sannolikhet ska kunna hålla en slags högsta kvalitetsnivå vid korrekt förvaring.

Tror att missförståndet kring märkning med bäst-före-datum handlar om att det är en siffra som är tydlig och definierar en gräns. Eftersom vi sedan ett flertal decennier lever i ett bombastiskt överflöd, så har det uppenbarligen legat nära tillhands att tolka "bäst-före" som "dåligt-efter". Hur tokigt det än kan tyckas i rationellt hänseende.

Citerar ur guiden:
Det är i Sverige tillåtet att sälja livsmedel efter att de har passerat bäst före-datum, eftersom livsmedlet för det mesta är fullt ätbart även efter detta datum. Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, alltså sin smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det betyder att kvaliteten efter bäst före-datum kan bli sämre men maten är ofta fortfarande fullt ätbar. Hållbarheten på varan beror på om den har förvarats på lämpligt sätt, t.ex. i rätt temperatur.
Bäst före döden?
Faktum är alltså att handlare får sälja varor som passerat bäst-före-datum. Att de allra flesta inte gör det har att göra med policy och någon slags allmän uppfattning om att en produkt är dålig när datumet passerats. Jag vet ju själv att mat kan vara fullt tjänlig flera dagar, veckor, månader eller rentav år efter ett passerat bäst-före-datum; naturligtvis beroende på produkt.

Jag har exempelvis ätit kräm som gått två år över tiden och havreyoghurt som passerade bäst-före två månader tillbaka utan några negativa effekter på hälsan. Jag luktade och kollade helt enkelt om det smakade ok.

Som det är idag verkar väldigt många kasta mat så fort en siffra är "fel". Utan att testa och undersöka hur det verkligen står till med matkvaliteten. Som om en liten tomte dyker upp vid tolvslaget och gör maten skämd.

Den dag det blir svårare att få tag på mat, så förlorar naturligtvis också bäst-före-datumet sitt osaliga grepp över folks medvetanden. Titta, lukta och eventuellt smaka. Det är grunden för ett rationellt tillvägagångssätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar